Tips för Sit and Go-turneringar

Sit and Go-turneringar (SNG) är nätpokerns bästa gåva till nya turneringsspelare. Innan turneringsformen gjorde sitt intåg var det svårt att träna på finalbordsstrategier. Du kunde spela ett dussin multi-table-turneringar utan att nå ett enda finalbord, alternativt nå ett par finalbord, men ändå åka ut som åtta eller nia.

Att förändra spelet utifrån hur många spelare som är kvar i en turnering är viktigt i turneringspoker, och den kunskapen är svår att få utan att investera mycket tid och pengar. På nätet är den dock bara ett par musklick bort.

Fördelarna med SNG-turneringar är många. För det första finns det många billiga turneringar och ibland är de till och med gratis. De är roliga och bekväma. Du behöver inte planera in dem eftersom en SNG börjar så fort ett bord fyllts upp och är i regel över inom en timme.

SNG-turneringar är som en flygsimulator för finalbordsspel, och att hantera spelet är ett obligatorium för den seriösa pokerstudenten.

Nu vet du varför du ska spela, låt oss nu titta på hur det ska gå till:

Den mest uppenbara skillnaden mellan en SNG och en multi-table-turnering är att när någon åker ut kommer det inte någon ny spelare och tar dennes plats. En flerbordsturnering, å andra sidan, består till största del av spel vid fulla bord. Detta betyder du får färre och färre motspelare desto längre en SNG pågår.

Flerbordsturnering

När ni blir färre vid bordet höjs priset för varje hand. Säg att ni är fem spelare och mörkarna ligger på 100-200 – för fem händer betalar du alltså 300 eller 60 per hand. När någon åker ut och ni blir fyra kvar tvingas du betala 75 per hand – en ökning på 25 % trots att mörkarna är kvar på samma nivå. Därigenom tvingas du att ”gambla” mer för att inte riskera att mörkarna äter upp dina chips.

Eftersom relationen mellan storleken på mörkarna och din markerstapel alltid ska ha stor betydelse för vilka kort du ska spela rekommenderar jag att du inleder turneringarna ganska konservativt.

Detta gör du av två anledningar: För det första är mörkarna låga i början och ni är nio eller tio spelare vid bordet så du behöver inte betala mycket eller ofta. Priset för ett varv är så lågt att du inte behöver chansa. För det andra hjälper spelet dig att etablera en tajt image, vilken kan hjälpa dig om du senare måste höja för att försöka stjäla mörkarna.

Men det finns en annan anledning att inleda tajt och sedan bli lösare desto färre ni blir. Strukturen för prispengarna belönar tajt spel inledningsvis. De flesta SNG-turneringar ger 50 % av prispoolen till ettan, 30 % till tvåan och 20 % till trean. Strukturen gör att du spelar för att komma trea. Varför? Att titta på prisstrukturen från ett annat håll kan hjälpa.

Prispool

När ni är tre spelare kvar har 60 % av prispoolen garanterats. När ni är två spelare kvar spelar ni om de sista 40 procenten – ettan får 30 % och tvåan 10 % extra. Men genom att i alla fall komma trea har du gjort en vinst.

Din strategi skall därför förändras abrupt i striden om topp tre-placeringarna. Då betalar det sig att ”gambla för att vinna”. Låt oss titta på procenten igen:

Strategi poker

60 % är borta från bordet och att komma tvåa ger dig bara 10 % extra, men ett steg till ger hela 30 % extra – alltså tre gånger så mycket som att komma tvåa. Och när mörkarna stiger blir det ännu mer självklart att du skall spela för första plats.

Jag ser ofta spelare som anammar nästan motsatt strategi. De känner att de inte har något att förlora och försöker därför dubbla upp tidigt. De riskerar sina chips tidigt då de ”inte har något att förlora”. Men när de nått pengarna börjar de spela försiktigt för att glida upp en placering.

Om funderar över din SNG-strategi och anammar ”tajt i början och löst på slutet” kommer du se ett förbättrat resultat

Lämna en kommentar